Veelgestelde vragen
Studeren bij Syntra (Midden-Vlaanderen) >
Lesvolging >
Jouw opleidingstraject >
Duale opleidingen zijn voor jongeren tussen 15 en 25 jaar die graag een beroep willen aanleren en daarbij een getuigschrift of diploma van het secundair onderwijs kunnen behalen, dit à rato van 4 dagen werkplekleren en 1 dag campusleren. Meer info over ons aanbod aan duale opleidingen vind je hier.
Opleidingen via werkplekleren zijn voor jongeren VANAF 18 jaar die op zoek zijn naar een heel praktijkgerichte opleiding, waarbij de jongere dan ook het merendeel van de opleiding aan het werk gaat in een bedrijf. Bij een opleiding via werkplekleren kan GEEN diploma van het secundair onderwijs behaald worden. Daar behaal je een diploma ondernemerschapstraject. Meer info over ons aanbod aan opleidingen via werkplekleren vind je hier.
Het werkplekleren bij een "opleiding met werkplekleren" is standaard onbezoldigd.
Volg je een duale opleiding dan ontvang je een leervergoeding. Het bedrag van deze leervergoeding is afhankelijk van de graad dat je reeds behaalde in het secundair onderwijs of het jaar van de opleiding dat je volgt.
De diploma’s en getuigschriften die SYNTRA aflevert, worden sterk geapprecieerd op de arbeidsmarkt. Ze tonen immers aan dat je heel wat praktijkgerichte vaardigheden en competenties verworven hebt waardoor je vlot inzetbaar bent op de werkplek.
Elke regio heeft een onafhankelijk syntra-netwerk (syntra Antwerpen/Vlaams-Brabant; syntra Brussel; syntra Limburg, syntra Midden-Vlaanderen en syntra West).
Hoewel er afstemming is tussen de syntra welke opleidingen er worden aangeboden, welke modules aan bod moeten komen en wat de eindcriteria zijn, staat het elke organisatie vrij om te kiezen welke specifieke opleidingen ze in hun aanbod willen opnemen. Ook de administratie en facturatiedienst werken onafhankelijk van elkaar.
Dit kan zich vertalen in een ander opleidingsaanbod, alsook andere inschrijvingsvoorwaarden en prijzen die de syntra hanteren.
SYNTRA is een opleidingscentrum dat valt onder het Ministerie van Werk & Economie en niet onder het Ministerie van Onderwijs (zoals dit wel het geval is bij een hogeschool). Een opleiding bij SYNTRA richt zich dan ook vooral op het aanleren van beroepscompetenties en ondernemerschap, zodat je snel werk vindt en/of je eigen zaak kan starten.
Het attest dat je behaalt bij SYNTRA is afhankelijk of je al dan niet ook start me up volgt. Volg je dit boven op jouw opleiding (of is dit inbegrepen in het traject), dan behaal je bij het slagen van de examens een diploma ondernemerschapstraject. Volg je geen start me up dan behaal je een getuigschrift.
Met deze attesten toon je aan dat je de nodige ondernemersvaardigheden verworven hebt en/of de beroepsexpertise.
De duale opleidingen in SYNTRA behoren tot het leerplichtonderwijs en kunnen recht geven op een diploma secundair onderwijs.
De ondernemerschapsopleidingen (incl. de opleidingen met werkplekleren en de voltijdse dagopleidingen) richten zich naar 18+. Ze geven recht op een erkend diploma van ondernemerschapstraject of een getuigschrift van ondernemerschapstraject – beroepskennis. Hiermee toon je aan dat je de nodige ondernemersvaardigheden verworven hebt en/of beroepsexpertise.
Het SYNTRA-diploma of SYNTRA-getuigschrift zijn geen diploma’s of getuigschriften van hoger onderwijs. Een diploma van hoger onderwijs (graduaat, bachelor of master) wordt uitgereikt door een hogeschool en/of universiteit.